Over het ontstaan van de broedplaats Eiwerk

 

In 2005 kocht Maarten Egmond een voormalige drukkerij op de Wenckebachweg. In eerste instantie was de ruimte voor eigen gebruik. Er moest een grote werkplaats komen waar campers verbouwd konden worden. Een ruimte waar ook de kunstwerken van overleden vader en kunstenaar Jaap Egmond (sr) opgeslagen konden worden. En verder een aantal geluidsdichte studio’s voor de twee zonen Tim en Jop, die al vanaf hun puberteit aan het componeren waren.

Een studio was in ieder geval voor de jongste zoon Tim die zijn studie aan de HKU had afgerond als producer-componist. In de uitwerking van de verdere inrichting hebben vader en zoon hierin samengewerkt. Een belangrijk motief voor de latere invulling en oprichting van Stichting Eiwerk is het gegeven dat oudste zoon Jop in 1995 last kreeg van psychoses.

Hij kreeg de diagnose paranoïde schizofrenie en werd regelmatig opgenomen. Muziek en familie bleef de stabiele factor in zijn leven. Moeder van Jop, Hannie Boumans was vanaf 2000 actief als familie-belangenbehartiger binnen de GGZ en kwam binnen haar activiteiten Jules Tielens tegen met zijn band The Electric Space Cowboys die met hun Rocktherapietour door het land trokken. Door deze groep werd zichtbaar hoe mensen opbloeiden door muziek te maken.

Eind 2007 nam Hannie contact op met de bandleden en vroeg of zij geen workshops wilden geven in Amsterdam. In maart 2008 startte de eerste workshop met zeven deelnemers die via de patiëntenvereniging Anoiksis waren uitgenodigd. De stichting Eiwerk werd opgericht met het doel muziekworkshops te organiseren voor mensen met een psychische en maatschappelijke kwetsbaarheid. Hannie Boumans werd directrice van Eiwerk en bouwde de organisatie uit tot volwaardig muziekcentrum.

Inmiddels zijn we meer dan 10 jaar verder en werken er een hele boel vrijwilligers, docenten en professionals en komen er tientallen deelnemers per week muziek maken en workshops volgen. Eiwerk groeit en Eiwerk bloeit. Vanaf 2017 is er een fase bij Eiwerk met een nieuwe directrice en zijn er volop succesvolle projecten. Eiwerk bruist en Eiwerk gaat door.

 

Stichting Eiwerk in het Ei-complex, H.J.E.Wenckebachweg 115, Amsterdam