MUZIEKCENTRUM EIWERK

In 2023 bestaat Eiwerk vijftien jaar en dat hebben we gevierd op ons jubileumcongres op vrijdag 3 november, met onze partners uit de muziek, zorg, welzijn, sociaal domein, collega-organisaties, nieuwe initiatieven, social music professionals, onderzoekers, docenten en andere geïnteresseerden.

Ons jubileum is niet alleen een eerbetoon aan de grote toewijding van alle mensen en organisaties die door de jaren heen hebben bijgedragen aan het succes van Eiwerk, maar vooral ook een mogelijkheid tot verbinden en kennis delen! Wat ooit begon als een persoonlijk initiatief, is uitgegroeid tot een duurzaam en professioneel model voor herstel en ontwikkeling van mensen met een kwetsbaarheid. Onze reis naar dit jubileum is niet alleen een individuele prestatie, maar het resultaat van samenwerking, kennisvergaring en krachtige partnerschappen die we hebben gevormd met gelijkgestemden en vele professionals. Muziek is een vruchtbare bodem voor samenwerking.

We blikken met trots en plezier terug op de mooie congresdag 3 november. Dank aan alle bezoekers, sprekers en organisatoren!

Eiwerk muzikanten en videomakers hebben voor het jubileum een speciale song en videoclip gemaakt. 

Enkele foto's van het congres

© Eiwerk, fotografie door Sandra Hazenberg. Voor vragen over het congres of meer informatie kun je mailen naar info@eiwerk.nl

Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk
Congres Impact Social Music Eiwerk

PROGRAMMA

10.00 – 10.10 Opening door Jan Douwe Kroeske & Muziek

10.10 – 10.30 15 jaar Eiwerk, van familie-initiatief tot professioneel muziekcentrum
Sprekers: Hannie Boumans, initiatiefnemer Eiwerk & Daan Bonnier, directeur Eiwerk

10.30 – 10.55 Iedereen is muzikaal! De kracht van verbinding leggen door muziek
Spreker: Professor Henkjan Honing, Muziekwetenschappen Universiteit van Amsterdam

11.00 – 11.30 Impact maken met muziek – Hoe werkt dat nou echt in de praktijk?
Een paneldiscussie onder leiding van Jan Douwe Kroeske met social music professionals, ervaringsdeskundigen, kennispartners en muziekinitiatieven.

11.30 – 12.00 Een landelijk muzieknetwerk met impact, Muzorgski. 
Spreker: Lucine Schipper – Muzorgski

12.05 – 12.40 Onderzoekspresentatie “De werkzame factoren van muziek op positieve gezondheid” door Universiteit Leiden bij Muziekcentrum Eiwerk.
Sprekers: Rebecca Schaefer, Universiteit Leiden en onderzoeker Jeannette van Ditzhuijzen.

12.45 – 13.30 Lunchpauze
13.30– 14.55 Deelsessies
15.00 – 16.30 Centrale afsluiting in de Salonzaal met muziek en borrel.

Kennispartners

Muzorgski MUZIEKCENTRUM EIWERK
MUZIEKCENTRUM EIWERK
Mystifiers

Sprekers

Dagvoorzitter Jan Douwe Kroeske
Jan Douwe Kroeske is programmamaker en presentator, met een grote passie voor muziek, wetenschap, sport en innovatie. Met zijn bedrijf Double2Mediaproducties ontwikkelt hij o.a. televisieprogramma's en documentaires. Zo produceerde hij bijvoorbeeld 'The Story of Countdown', over het populaire muziekprogramma in de jaren '70 tot '90, en de serie 'Op de planken', een kunst en cultuurprogramma in samenwerking met de NTR. Daarnaast produceert en host Jan Douwe het muziekprogramma '2 Meter Sessies', waarbij (inter)nationale muzikanten naar de studio komen voor een sessie en een interview. Het programma loopt inmiddels meer dan 30 jaar en is te zien bij de NPO en op YouTube.

 

Prof. dr. Henkjan Honing (Muziekcognitie, Universiteit van Amsterdam)
Henkjan Honing is hoogleraar Muziekcognitie aan zowel de Faculteit der Geesteswetenschappen als de Faculteit der Bètawetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij bestudeert wat muzikaliteit is of kan zijn en in hoeverre de mens muzikaliteit deelt met andere dieren. Zijn doel is om de cognitieve en biologische mechanismen te definiëren die ten grondslag liggen aan muzikaliteit. Naast een onderzoeksagenda (The Origins of Musicality 2019, MIT Press) verschenen van hem de populairwetenschappelijke boeken; Iedereen is muzikaal: Wat we weten over het luisteren naar muziek (2012) en; Aap slaat maat: Op zoek naar de oorsprong van muzikaliteit bij mens en dier (2018). De boeken en lezingen van Honing trekken een breed publiek en worden zowel binnen als buiten de wetenschap gewaardeerd. www.iedereenismuzikaal.nl


Dr. Rebecca Schaefer (Universiteit Leiden 'Music, Brain, Health & Technology')

Rebecca Schaefer is universitair hoofddocent bij Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit Leiden, en leidt daar de 'Music, Brain, Health & Technology'-groep. Voordat zij naar Leiden kwam werkte ze als SAGE Jr Research Fellow bij de University of California, Santa Barbara (VS) en daarvoor was ze een Marie Curie Fellow bij de universiteit van Edinburgh (VK). Na een MSc Klinische Neuropsychologie te hebben afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en een MSc Muziekcognitie aan Keele University (VK) is zij momenteel onder andere onderdeel van de staf van de Academie der Kunsten in Leiden, en begeleidt daar onderzoek en verzorgt onderwijs. Rebecca presenteert op ons congres het onderzoek dat is uitgevoerd bij Eiwerk.


Daan Bonnier (directeur Eiwerk)
Daan Bonnier werkt bijna de helft van het bestaan van Eiwerk bij de organisatie, begonnen vanuit passie voor muziek & mens, en met ervaring in de Amsterdamse muziekscene en evenementenwereld, droeg hij bij aan het succes en de groei van Eiwerk. Wat zijn de belangrijke aandachtspunten bij het professionaliseren van een sociaal muziekcentrum? Hoe zorg je voor voldoende en passende financiering en wat is de toekomstmissie van de organisatie? Hier (en veel meer onderwerpen) gaan we naar kijken tijdens ons jubileumcongres op 3 november aanstaande.


Hannie Boumans (initiatiefnemer Eiwerk)
In 2008 ontstond Eiwerk als familie-initiatief in een voormalige boekbinderij op de Wenckebachweg in Amsterdam-Oost. Hannie Boumans sloeg, met steun van haar man Maarten Egmond en vriend Marco Luirink, een brug tussen muziekeducatie, zorginstellingen en maatschappelijk werk. Zonder hokjes, zonder diagnoses maar mét de juiste ondersteuning van activiteiten. Begeleid door ervaren muziekprofessionals die herstel en persoonlijke ontwikkeling nastreven, werkt Eiwerk nog steeds vanuit de visie dat muziek maken therapeutisch werkt, maar geen therapie moet worden. Zo ontwikkelt zich uit een persoonlijk initiatief een duurzaam model voor impact maken met muziekeducatie. In 2017 droeg Hannie het stokje over aan een nieuw team en directie. Maar Hannie blijft betrokken en blikt graag terug op de start van het initiatief en waarom organisaties als Eiwerk zo hard nodig zijn.


Lucine Schipper (Muzorgski)

Lucine Schipper is aanjager bij vernieuwende muziekprojecten in het sociaal domein en de geestelijke gezondheidszorg, waarbij serieus muziekmaken met mensen met een kwetsbaarheid centraal staat. Dat doet zij met haar initiatief Muzorgski. Lucine verbindt en versterkt bestaande organisaties, helpt nieuwe initiatieven starten en maakt zich sterk voor instellingsoverstijgende belangen. Muzorgski faciliteert trainingen en intervisie voor musici en is een nationaal netwerk voor cultuurprofessionals, muziekdocenten en initiatieven die impact maken met Social Music. Muzorgski wordt ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie en Société Gavigniès. Lucine zal aan de hand van voorbeelden schetsen hoe het Muzorgski-netwerk eruit ziet, wat de plannen zijn voor komende periode en hoe het netwerk steeds dichter op de 'reguliere muzieksector' kruipt.


Jeannette van Ditzhuijzen

Jeannette van Ditzhuijzen heeft als onderzoeker meegewerkt aan het onderzoek dat door de Universiteit Leiden is uitgevoerd bij Eiwerk. Na het afronden van de BA Kunsten, Cultuur en Media en de MSc Brain and Cognitive Sciences, is zij altijd geïntrigeerd geweest in de relatie tussen muziek en gezondheid. Zo heeft ze aan meerdere studies gewerkt rondom dit thema, waarvan één het dossier van Movisie 'Wat werkt bij culturele interventies voor ouderen. Hoe kunst kan bijdragen aan positieve gezondheid' is. Daarnaast is Jeannette werkzaam bij de eerstelijns zorgorganisatie Arts en Zorg als data analist. Arts en Zorg levert zowel reguliere eerstelijns huisartsenzorg als de eerstelijnszorg voor de asielzoekers in Nederland (GZA).

MUZIEKCENTRUM EIWERK
MUZIEKCENTRUM EIWERK
MUZIEKCENTRUM EIWERK
MUZIEKCENTRUM EIWERK
MUZIEKCENTRUM EIWERK
MUZIEKCENTRUM EIWERK
MUZIEKCENTRUM EIWERK