MUZIEKCENTRUM EIWERK

In 2023 bestaat Eiwerk vijftien jaar en dat willen we graag samen met ons netwerk vieren. Wij organiseren op 3 november een jubileumcongres voor onze partners uit de muziek, zorg, welzijn, sociaal domein, collega-organisaties, nieuwe muziek initiatieven, social music professionals, onderzoekers, muziekdocenten en andere geïnteresseerden.

Ons jubileum is niet alleen een eerbetoon aan de grote toewijding van alle mensen en organisaties die door de jaren heen hebben bijgedragen aan het succes van Eiwerk, maar vooral ook een mogelijkheid tot verbinden en kennis delen!

Gratis toegang!
Wat ooit begon als een persoonlijk initiatief, is uitgegroeid tot een duurzaam en professioneel model voor herstel en ontwikkeling van mensen met een kwetsbaarheid. Onze reis naar dit jubileum is niet alleen een individuele prestatie, maar het resultaat van samenwerking, kennisvergaring en krachtige partnerschappen die we hebben gevormd met gelijkgestemden en vele professionals. Muziek is een vruchtbare bodem voor samenwerking.

Muziek verbindt
We kijken er naar uit om samen met de bezoekers van het congres terug te blikken op het verleden van Eiwerk, de huidige impact van muziek en gezamenlijk muziek maken in het sociaal domein en de toekomst. We delen graag onze visie en presenteren de uitkomsten van een recentelijk afgerond onderzoek, met interessante sprekers en ervaringsdeskundigen. Dit congres belooft een dag vol inspirerende verhalen, interactieve bijdragen en natuurlijk veel muziek te worden.

 

Voor wie is dit congres?

Iedereen die geïnteresseerd is en Eiwerk een warm hart toedraagt: Muziekprofessionals, partners van Eiwerk, muziekdocenten in het sociaal domein, bestaande en nieuwe zorg-, muziek- en cultuurpartners, Music Impact Initiatieven, Amsterdamse en landelijke zorg/ggz/welzijns initiatieven, social impact funding, conservatoria, onderzoekers binnen muziek impact domein, studenten social music, deelnemers van Eiwerk, oud-deelnemers, medewerkers, etc. etc.

DeBalie

Jubileumcongres

Datum: Vrijdag 3 november 2023
Toegang: Gratis (inclusief lunch)
Locatie: De Balie cultureel centrum
Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

CONGRES PROGRAMMA

09.30 – 10.00 Ontvangst met koffie en thee

10.00 – 10.10 Opening met muziek en welkomstwoord

10.10 – 10.30 15 jaar Eiwerk, van familie-initiatief tot professioneel sociaal muziekcentrum
Sprekers: Hannie Boumans, initiatiefnemer Eiwerk & Daan Bonnier, algemeen directeur Eiwerk

10.30 – 10.55 Iedereen is muzikaal! De kracht van verbinding leggen door muziek
Spreker: Professor Henkjan Honing, Muziekwetenschappen Universiteit van Amsterdam

Meeklappen op de maat van muziek, we kunnen het allemaal. Ook het herkennen van een liedje is voor de meesten van ons een fluitje van een cent.  Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk? En wat heeft het met muzikaliteit te maken? Henkjan Honing laat zien dat luisteraars muzikaler zijn dan ze zelf denken. Wij zijn geen passieve consumenten, wij maken muziek. Ons geheugen, onze emoties en onze verwachtingen zijn onze klankkast. Recente onderzoeksresultaten tonen het onomstotelijk aan: Pasgeboren baby's hebben gevoel voor ritme, kleuters kunnen maat houden en volwassenen hebben een feilloos gevoel voor timing. Elke luisteraar is zijn eigen muzikale expert. Honing doet op spannende wijze verslag van zijn onderzoek naar wat ons mensen tot 'muzikale dieren' maakt en waarom muziek zo goed werkt (en waarvoor) bij mensen.


11.00 – 11.30 Impact maken met muziek – Hoe werkt dat nou echt in de praktijk?

Een panel met ervaringsdeskundigen, professionele muzikanten, zorgpartners en muziekinitiatieven.

11.30 – 11.45 Koffie break 15 min

11.45 – 12.00 Een landelijk muzieknetwerk met impact, Muzorgski. 
Spreker: Lucine Schipper – Muzorgski

12.05 – 12.40 Onderzoekspresentatie “De werkzame factoren van muziek op positieve gezondheid” door Universiteit Leiden bij Eiwerk.
Sprekers: Rebecca Schaefer, Universiteit Leiden en onderzoeker Jeanette van Ditzhuijzen.

12.45 – 13.30 Lunchpauze

13.30– 14.55 Workshop sessies in samenwerking met Muzorgski

 

KIES EEN DEELSESSIE (OOK MOGELIJK ALLEEN DE OCHTEND TE VOLGEN):

Keuze 1: Voor muzikanten en docenten: Musiceren met mensen met een kwetsbaarheid


Keuze 2. Opstarten van een initiatief, funding en professionalisering


Keuze 3. Samenwerkingen sociaal domein, bruggen slaan tussen zorg, welzijn en muziek


Keuze 4: Onderzoek doen naar effecten van social music – netwerken, verbreden en aanhaken

 

 

15.00 – 16.30 Afsluiting congres met muziek en en netwerk borrel.

Eiwerk promofilmpje

Bekijk ons promotie filmpje, geproduceerd door Eiwerk deelnemers Guido en Erik, over de laagdrempeligheid van Muziekcentrum Eiwerk. Een klein kijkje in de studio's en muziekruimtes aan de Wenckebachweg.

 

Kennispartners

Muzorgski
Leiden

Sprekers

Prof. dr. Henkjan Honing (Muziekcognitie, Universiteit van Amsterdam)
Henkjan Honing is hoogleraar Muziekcognitie aan zowel de Faculteit der Geesteswetenschappen als de Faculteit der Bètawetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij bestudeert wat muzikaliteit is of kan zijn en in hoeverre de mens muzikaliteit deelt met andere dieren. Zijn doel is om de cognitieve en biologische mechanismen te definiëren die ten grondslag liggen aan muzikaliteit. Naast een onderzoeksagenda heeft Honing verschillende boeken voor het grote publiek gepubliceerd, waaronder Music Cognition: The Basics (2022) en The Evolving Animal Orchestra (2019). Henkjan spreekt op ons congres over waarom muziek zo goed werkt bij mensen.

 

Dr. Rebecca Schaefer (Universiteit Leiden 'Music, Brain, Health & Technology')
Rebecca Schaefer is universitair hoofddocent bij Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit Leiden, en leidt daar de 'Music, Brain, Health & Technology'-groep. Voordat zij naar Leiden kwam werkte ze als SAGE Jr Research Fellow bij de University of California, Santa Barbara (VS) en daarvoor was ze een Marie Curie Fellow bij de universiteit van Edinburgh (VK). Na een MSc Klinische Neuropsychologie te hebben afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en een MSc Muziekcognitie aan Keele University (VK) is zij momenteel onder andere onderdeel van de staf van de Academie der Kunsten in Leiden, en begeleidt daar onderzoek en verzorgt onderwijs. Rebecca presenteert op ons congres het onderzoek dat is uitgevoerd bij Eiwerk.

 

Daan Bonnier (directeur Eiwerk)
Daan Bonnier werkt bijna de helft van het bestaan van Eiwerk bij de organisatie, begonnen vanuit passie voor muziek & mens, en met ervaring in de Amsterdamse muziekscene en evenementenwereld, droeg hij bij aan het succes en de groei van Eiwerk. Wat zijn de belangrijke aandachtspunten bij het professionaliseren van een sociaal muziekcentrum? Hoe zorg je voor voldoende en passende financiering en wat is de toekomstmissie van de organisatie? Hier (en veel meer onderwerpen) gaan we naar kijken tijdens ons jubileumcongres op 3 november aanstaande.

 

Hannie Boumans (initiatiefnemer Eiwerk)
In 2008 ontstond Eiwerk als familie-initiatief in een voormalige boekbinderij op de Wenckebachweg in Amsterdam-Oost. Hannie Boumans sloeg, met steun van haar man Maarten Egmond en vriend Marco Luirink, een brug tussen muziekeducatie, zorginstellingen en maatschappelijk werk. Zonder hokjes, zonder diagnoses maar mét de juiste ondersteuning van activiteiten. Begeleid door ervaren muziekprofessionals die herstel en persoonlijke ontwikkeling nastreven, werkt Eiwerk nog steeds vanuit de visie dat muziek maken therapeutisch werkt, maar geen therapie moet worden. Zo ontwikkelt zich uit een persoonlijk initiatief een duurzaam model voor impact maken met muziekeducatie. In 2017 droeg Hannie het stokje over aan een nieuw team en directie. Maar Hannie blijft betrokken en blikt graag terug op de start van het initiatief en waarom organisaties als Eiwerk zo hard nodig zijn.

 

Lucine Schipper (Muzorgski)
Lucine Schipper is aanjager bij vernieuwende muziekprojecten in het sociaal domein en de geestelijke gezondheidszorg, waarbij serieus muziekmaken met mensen met een kwetsbaarheid centraal staat. Dat doet zij met haar initiatief Muzorgski. Daarin verbindt en versterkt zij bestaande organisaties, helpt zij nieuwe initiatieven starten en maakt zich sterk voor instellingsoverstijgende belangen. Muzorgski faciliteert trainingen en intervisie voor musici. Muzorgski is een nationaal netwerk voor cultuurprofessionals, muziekdocenten en initiatieven die impact maken met Social Music. Muzorgski wordt ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie en Société Gavigniès. Lucine zal aan de hand van voorbeelden schetsen hoe het Muzorgski-netwerk eruit ziet, wat de plannen zijn voor komende tijd en hoe het netwerk steeds dichter op de 'reguliere muzieksector' kruipt.

 

MUZIEKCENTRUM EIWERK
MUZIEKCENTRUM EIWERK
MUZIEKCENTRUM EIWERK
MUZIEKCENTRUM EIWERK
MUZIEKCENTRUM EIWERK

We hopen je te zien op vrijdag 3 november.

Deelnemen aan het congres is gratis. Vooraf inschrijven is noodzakelijk via het formulier. We hebben een maximaal aantal bezoekers. Wanneer het maximum gehaald is, zullen de aanmeldingen worden gesloten.

Eiwerk behoudt zich het recht toe deelname te weigeren volgens onze huisregels en volgens common sense.

Voor vragen over het congres of meer informatie kun je mailen naar Daan@eiwerk.nl

 

DeBalie