Eiwerk Artiesten Eiwerk muziekcentrum Dagbesteding Amsterdam Muziek
DJ WORKSHOPS Muziekcentrum Eiwerk Amsterdam Dagbesteding WMO
Workshops Eiwerk Amsterdam Dagbesteding Buurtteams Muziekcentrum
Workshops Eiwerk Amsterdam Dagbesteding Buurtteams Muziekcentrum
Muziekcentrum Eiwerk Amsterdam Dagbesteding WMO
Workshops Eiwerk Amsterdam Dagbesteding Buurtteams Muziekcentrum
Eiwerk muziekcentrum Dagbesteding Amsterdam Muziek
Eiwerk Muziekcentrum Amsterdam dagbesteding
Eiwerk muziekcentrum Dagbesteding Amsterdam Muziek
Eiwerk Muziekcentrum Amsterdam dagbesteding
Workshops Eiwerk Amsterdam Dagbesteding Buurtteams Muziekcentrum
Dagbesteding Workshops Eiwerk Amsterdam Dagbesteding Buurtteams Muziekcentrum
Workshops Eiwerk Amsterdam Dagbesteding Buurtteams Muziekcentrum
Workshops Eiwerk Amsterdam Dagbesteding Buurtteams Muziekcentrum

Eiwerk & HVO Querido in Paradiso

 

Het samenwerkingsproject KWIK in opdracht van HVO Querido is 19 juli afgerond met een geweldig optreden in Paradiso. Iedere maandag werd er bij Eiwerk muziek gemaakt met een twaalftal bewoners van het Judith van Swethuis, bezoekers van De Miranda Muziekstudio en BW Zuid.

Eiwerk KWIK Paradiso 2017Een zwoele zomeravond, een line up van steengoede bands, rappers, singer-songwriters, een full house met enthousiast publiek en een geweldige sfeer, kortom alle ingrediënten voor een geslaagd muziekfestival. Maar we hebben het hier niet over Lowlands of Pinkpop, dit gaat over het swingende evenement van HVO-Querido in Paradiso woensdag 19 juli 2017.

In totaal stonden er in Paradiso 80 muzikanten op het podium. Een enorme organisatie die strak geregisseerd was en vrijwel geheel vlekkeloos verliep. Onze muziekschool werkte samen met een groot team van Paradiso. Twee lange dagen is er opgebouwd en gerepeteerd, maar toen stond de show ook als een huis.

 

KWIK

Eiwerk KWIK Paradiso 2017De avond in Paradiso begon met een sprankelend, vrolijk, ontroerend en soms heerlijk ongeregeld optreden van KWIK, een sfeerimpressie. Het licht gaat uit in de zaal, de opzwepende tonen van de “Bolero” klinken over de speakers, popart portretten van de muzikanten worden op vijf grote schermen vertoond en de band komt het podiumop.

De Bolero zwelt aan, eindigt met een knal waarna de show gelijk begint met een spetterende uitvoering door Ron Rodriques van de boogiewoogie hit “Margio”. De toon is gezet, dit gaat een wervelende avond worden! Het eerste “open doekje” (bewonderend applaus) is voor Joost de Mare met zijn krachtige uitvoering van “Imagine”.

 

Eiwerk KWIK Paradiso 2017Kippenvelmoment met violist Jan Kiel en celliste Fleur Dikken bij solostuk “Dust in the wind”. Free jazz pianist Olaf van Zeeland verwondert en verrast zoals altijd het publiek met zijn pianospel. In Paradiso speelt hij een eigen compositie “The long Canadian Winter”. Liefdevolle duetten zijn er door broers en zussen Egbert & Marleen de Haan en Hans & Meta Pols. Vroeger luisterden ze samen naar muziek, nu spelen ze diezelfde muziek samen op het podium van Paradiso. Dan is het de beurt aan zangeres Gabriëlla Wulff, begeleidt door gitariste Astrid en pianist Ron. Haar ontroerende uitvoering van “Heaven” bezorgt menigeen een brok in de keel.

Theo Blom is filosoof en schreef een mooie tekst over zijn Bron. Voorop de catwalk leest hij zijn tekst voor waarbij hij zichzelf duidelijk verwondert over hetgeen hij geschreven heeft. Het optreden van Sharon Miedema is een van de hoogtepunten van de avond. Sharon voelt zich duidelijk helemaal in haar element op een groot podium en een volle zaal. Met haar gevoel voor performance, drama en styling kan ze zich meten met grote artiesten als Nina Hagen en Björk. Postpunk zanger/performer Nico Lesage hitst het publiek op met zijn uitvoering van “Love wil tear us apart” van de band Joy Division. Geheel in stijl gooit Nico zijn T-shirt in het publiek en krijgt een damesslipje retour gegooid uit de zaal.

Eiwerk KWIK Paradiso 2017Ander hoogtepunt komt van bassist Joop Overgaauw, telg uit een beroemde muzikale familie. Hij verrast iedereen met zijn uitvoering van “After the Deluge”, een nummer over het einde van het hippietijdperk. Joop blijkt een geschoolde zanger te zijn met een stem die doet denken aan Neil Young. Het driestemmige refrein van Joop met Joyce en Lies bewijst dat Joop als zanger nog steeds de vaardigheden heeft uit zijn tijd met The Guardians en Oliver’s Sinn.

 

Welk nummer past er beter in de voormalige kerk die Paradiso is, dan het prachtige “Hallelujah” van Leonard Cohen. De diepgevooisde Peter Lokkerbol en Eric Holt leiden als twee hogepriesters het lied in. De zaal barst in uitbundige samenzang uit bij het refrein Hallelujah, Hallelujah. Liesbeth Hardenbol neemt de allerhoogste noten voor haar rekening.

En tot slot natuurlijk een echte onvervalste rocker van de Rolling Stones  “It’s only Rock & Roll and I like it” met alle artiesten op het podium. Margreet Rozendaal is in de toegift ongeëvenaard als percussioniste.

Trivia: Margriet Prins en Irene Meijer-van Muiden, organisatoren van de vorige KWIK edities, doen in Paradiso mee in het koor en als saxofonist. Alle lof en complimenten gaan naar de begeleidende muzikanten Astrid, Joyce, Eric, Ian, Fleur, Mathijs, Andy en Lies (die ook KWIK gecoördineerd heeft). François Rustveld is als stagemanager onmisbaar. Ook complimenten aan regisseur John Lust en VJ Jaco, zij hebben een strakke en goed verzorgde show in elkaar gezet.

 

Hamza & Abdelatif

Eiwerk KWIK Paradiso 2017Na de kick-off van DOET! komen rappers Hamza & Abdelatif het podium op en zetten de zaal volledig op stelten. Hamza is degene die voor het promotiefilmpje van DOET! de tekst heeft geschreven en gerapt. Hamza en Abdelatif maken hun eigen beats en teksten en weten precies hoe je een publiek moet inpakken. Hun optreden luidt de rest van de avond in waarbij alle bands en acts van HVO-Querido DOET! Muziek, Studio Underground en de muziekschool zich presenteren.

 

The Mystifiers

Eiwerk KWIK Paradiso 2017Deze nieuwe band is een samenwerking van muzikanten van HVO-Querido en conservatoriumstudenten. The Mystifiers maken nieuwe muziek met een geheel eigen sound. Op het podium van Paradiso staat een 20-koppig orkest met gitaristen, fluitisten, harp, cello, saxofoon, 2 drumkits, een bassist en percussie.

Het meest indrukwekkende instrument is van Reynold Williams, een old school ghettoblaster.  Reynold heeft op tientallen cassettebandjes een soundbite opgenomen van door hemzelf ingezongen Surinaamse en Jamaicaanse winti muziek.

Eiwerk KWIK Paradiso 2017

Met deze tracks hebben The Mystifiers een indrukwekkend muziekstuk gecomponeerd waarbij Reynold live rapt. Ook indrukwekkend is de door Thomas Noordhoek geschreven en met veel passie gebrachte protestsong “It’s over”. Saxofonist Colin Laguna en bassist Glenn van den Berg spelen de sterren van de hemel.

 

De ‘vluchtelingenband’

In het AZC hebben Adam uit Eritrea en Rawaiz uit Pakistan elkaar leren kennen. De muziek van Adamis typerend voor de singer/songwriter muziek uit Eritrea. Bij de soundcheck in Paradiso leren ze Jeremy kennen, een vrijwilliger van DOET! en even later staat er een geheel nieuw ensemble op het podium. Eens te meer het bewijs dat muziek verbindt en verbroedert.

 

Het dak eraf!

De muziekschool in Zuidoost heeft onder de bezielende leiding van François Rustveld een paar geweldige rappers samengebracht. Als Lifay, Marvin, Cyriel & Renaldo het podium opkomen kan niemand blijven zitten. Paradiso wordt een dansende menigte.

 

Space Lightning

En dan is het tijd voor de huisband Space Lightning. Geen band kan zo’n goed feestje bouwen als onze eigen “Space”. Als afsluiter zorgen zij ervoor dat heel Paradiso op z’n kop staat. De zaal staat vol met  swingend en meezingend publiek, hieronder ook veel muzikanten van de andere bands. Van discoclassics tot kaseko en Nederpop, de band beheerst alle stijlen en voelt precies aan wat het publiek wil. Pas om half twaalf klinken de laatste noten in Paradiso en gaat het publiek vrolijk huiswaarts. Voor de crew van de muziekschool, DOET! en Paradiso gaat dan het grote opruimen beginnen. Ondergetekende kwam om twee uur ’s nachts moe maar voldaan thuis!

 

Lies Schilp,  projectleider KWIK, 2017